Prikkelbare darm syndroom
Volgens een onderzoek uitgevoerd in Nederland wordt geschat dat ongeveer 10-15% van de bevolking lijdt aan het prikkelbare darm syndroom (PDS). Dit betekent dat ongeveer 1,7 tot 2,5 miljoen mensen in Nederland getroffen worden door PDS.
Het geeft klachten van een opgeblazen gevoel, buikpijn/krampen en diarree of verstopping. De klachten ontstaan doordat de spieren in de darm niet goed werken. Soms zijn de spieren te slap of wordt de darminhoud te langzaam of te snel door de darmen geduwd. De precieze oorzaken van het PDS zijn onbekend, uit onderzoeken blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt. Sterk bewerkte voeding heeft een negatief effect.
De samenwerking van de darmbacteriën zijn ook van invloed, net als de wisselwerking tussen de hersenen en het darm as (Hierover heb ik ook een andere blog geschreven, klik hier). Hersenen en darmen communiceren met elkaar via de nervus vagus, een zenuw die signalen naar vitale organen stuurt, en via hormonen en andere signaalstoffen.
Storingen in deze wissel communicatie kunnen leiden tot verstoringen in beide organen, wat ook te herleiden is naar angsten en depressie. Deze klachten komen vaker voor bij mensen met het PDS.
Uit studies blijkt dat mensen met het PDS gebaat zijn bij onbewerkte voeding en om transvetten te vermijden. Kijken naar de juiste voeding, stressfactoren, bewegen en de juiste voeding kunnen je darmen weer in een goede conditie brengen. Tegenwoordig zijn er ook feces onderzoeken die gericht onderzoeken, welke bacteriën voldoende, te veel of te weinig aanwezig zijn voor de juiste voeding en probiotica keuzes. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om je klachten te verminderen! Helaas zien we in de praktijk dat maar 30 % van de mensen met PDS daadwerkelijk stappen zet voor een aanpassing in hun levensstijl. Gun jij jezelf de kennis?